Harmonie KNA Beek
Gemeente Berg en Dal

Dweilkapel KNAgalm

2017 02 27 KNAgalm rozenmaondagKNAgalm tijdens Rozenmaondag 2017

Dweilkapel KNAgalm is in 1982 ontstaan uit een selectie van topmuzikanten, opgeleid bij Harmonie Kunst na Arbeid in Beek en viert in 2022 derhalve haar 40-jarig bestaan. Dat gaan we uitgebreid vieren, daar zijn we heel goed in. De muziek voor de carnaval hebben we al vastgelegd!

De carnavalsactiviteiten, die wij gezamenlijk met de Cavalieren muzikaal omlijsten, zijn de afgelopen jaren steeds verder uitgebreid. Het kindercarnaval in de Biezenkamp en de Sleuteloverdracht in het gemeentehuis betekenen voor KNAgalm niet alleen het intunen op de nieuwe Prins en zijn Cavalieren, maar ook het afstemmen op elkaars instrumenten. We hebben tenslotte 11 maanden gesluimerd op het gebied van het mooiste, dat onze schepper ooit heeft geschapen : de muziek.

Bij het Hekshijsen en stemming maken tijdens de Pronkzitting draaien we al op volle toeren en op de zondag luisteren wij op onze muzikale wijze de carnavalsoptocht van Kranenburg of Groesbeek op en slagen er steeds weer in om samen met de Cavalieren in de diverse gelegenheden de stemming ons unieke repertoire tot ongekende hoogte op te drijven ! Verder verheugen wij ons er nu al op om ook bij de Rozenmoandag, de kroegentocht en de heksverbranding weer onze bijdrage te leveren. Kijk ook eens op de pagina Karnaval 2020, voor ons laatste programma!

Behalve het ontspannende maar ook slopende carnavaleske programma in november en het voorjaar laten we ons ook horen tijdens diverse sessies door het jaar heen. Dweilkapellenfestival Bemmel, de Avondvierdaagse, de jaarlijkse verjaardagsserenade bij onze Erevoorzitter en voorbeeld, Jan Engelen, de jaarlijkse BBQ Feessie bij Keessie, een carnavalsconcert samen met Harmonie K.N.A., wij draaien onze muzikale hand er niet voor om.

Kranenburg 2018KNAgalm in Kranenburg 2018

KNAgalm RozenmoandagKNAgalm tijdens Rozenmoandag 2018

Ons carnavaleske muziekrepertoire groeit ieder jaar verder net als het aantal meevierende muzikanten. Waren we in 1982 nog met 11 spelers, in 2006 mochten we reeds 2 x 11 musici registreren bij de Rozenmoandag optocht. Inmiddels is dat opgelopen tot 3 à 4 x 11 voornamelijk blauwgekleurde dweilers. Het spelen zonder partituren blijft ons unieke recept. Zoals wij 39 jaar geleden nog iedere ouverture in de biertoon meenden te moeten spelen, zo ontwikkelden wij de afgelopen jaren de vaardigheid om ons ook binnen de overige 23 toonsoorten met de nodige vingervlugheid te bewegen. Hierbij dient wel vermeld te worden, dat bij de wat complexere etudes de kruizen nog wel eens hun heiligheid verliezen en de mollen diep in de grond wegkruipen!

KNAgalm kijkt met muzikaal vertrouwen naar de toekomst want over de jongeren-aanwas hebben we niet te klagen. De gevorderden voelen zich na een middag musiceren meestal ook 11 jaar jonger ! Zo blijft onze live-gemaakte muziek een jeugdige, frisse wind voor de echte carnavalsstemming. De uitbundigheid van een in stemming gebrachte menigte en een lach op ieders gezicht, daar doen wij het voor.

Bemmelse Dweildag 2019KNAgalm tijdens de Bemmelse Dweildag 2019

Rozenmoandag 2019KNAgalm tijdens Rozenmoandag 2019

KNAgalm staat geregistreerd bij de Kamer van Koophandel te Berg en Dal vml. Ubbergen onder nr. 11-11-1111. Lijfspreuk : “ In vinum et musica veritas! “ (tussen het dweilen door smaakt een haring het best met een borrel, echt waar!) Voor eenieder, die dit leest en denkt: “ik kan geen noot spelen, maar daar wil ik wel bijhoren”, schroom niet en neem even contact op met één van onderstaanden. Wij denken met je mee en vinden altijd een muzikale oplossing!

Met muzikale groet, Namens Dweilkapel KNAgalm:

Ben oet de Bergen,
Jovus