Onderscheiden met de 
Koninklijke Erepenning
Harmonie KNA
Beek gemeente Berg en Dal

Orkest

 159 BWC7477 min

 

 

 

Bij een harmonie horen muzikanten. Zij maken samen de muziek onder leiding van een dirigent. Op deze pagina vindt u alle informatie over de verschillende secties bij Harmonie K.N.A.

 

Intrim - Dirigent van KNA is Jos Orval

Klarinetsectie

Een klarinet is een houtinstrument (van vroeger uit), tegenwoordig worden ze ook van kunststof gemaakt. Door je lippen om het mondstuk te klemmen, kun je lucht langs het rietje op blazen. Hierdoor gaat de lucht in de klarinet trillen, de hoogte kun je beïnvloeden met alle gaten en
kleppen op het instrument. KNA heeft 10 klarinettisten en één basklarinettist.
Klarinettisten: Joyce, Erica, Kelly, Gerard van der Pluijm, Marie-José, Fráncis, Esther, Bernadette (klarinet) Chantal (basklarinet)

Fluit/hobosectie

Een fluit of hobo laat je ook klinken door de lucht in het instrument aan het trillen te brengen. Alleen de mondstukken zijn anders, bij een dwarsfluit blaas je in en over het gat en bij een hobo klem je je lippen direct om een dubbel riet. Zoals de naam al zegt, wordt een dwarsfluit ‘dwars’ gehouden tijdens het spelen. Bij KNA speelt de dwarsfluitiste ook piccolo een soort mini fluit.
Fluitisten en hoboïst: Conny, Heidi, Julia, (dwarsfluit) en Thea (hobo)

Fagot

De fagot is een houten blaasinstrument met dubbelriet in tenor- en basligging, dat wordt ingedeeld bij de houtblazers. Het instrument bestaat uit een lange (houten) buis met een licht conische boring. Omwille van de hanteerbaarheid is de buis 'dubbelgevouwen', een bouwwijze waaraan de fagot zijn naam dankt: het Italiaanse "fagotto" betekent (takken)bundel. De klank van de fagot is uiterst karakteristiek: in de lage tonen enigszins grof en korrelig, in het middenregister gelijkend op die van de hoorn en in de hoogte nadert de toon die van de celloaltviool of menselijke tenorstem.
Fagottist: Ilse

Saxfoon

De saxofoon werd in 1840 uitgevonden door Adolphe Sax, hij wilde de suplesse van strijkinstrumenten combineren met dynamische mogelijkheden van koperblazers en de klanken van houtblazers. Er zijn verschillende maten saxofoons in de familie. Bij KNA is er één baritonsax, 2 tenorsaxen en 3 altsaxen. Daarmee één van de grootste secties van het orkest.
Saxofonisten: Marieke van Ruitenbeek, Niekje en Maartje (altsax) Geert en Frouwke (tenorsax) Huub (baritonsax)

Trompetsectie

De trompet is een koperinstrument, je bespeelt dit met een klein mondstuk. Een trompet bestaat uit buizen van verschillende lengtes, die je kunt beïnvloeden met de drie ventielen. Ook met je lippen alleen al kun je al hoge en lage tonen maken. Een trompet geeft een scherpe en doordringende toon en is dan ook een goed signaalinstrument. KNA heeft 6 trompettisten.
Trompettisten: Frans Erinkveld, Hugo, Joost, Mila en Peter

Hoornsectie

Een hoorn lijkt veel op een trompet qua aan- en bespelen. De vorm is alleen anders, rond gebogen. De hoorn werd vroeger voor de jacht gebruikt, tegenwoordig geeft het instrument mooie signalen en warme ondersteunende klanken. Ook voor melodieën is een hoorn zeer geschikt. Bij KNA zijn er twee hoornisten.
Hoornisten: Rembrandt

Trombonesectie

De trombone wordt in de volksmond ook wel (foutief) schuiftrompet genoemd. Trombones vallen onder het scherp koper, bij KNA worden zowel schuif- als ventiel trombone bespeeld. Een trombonespeler maakt de buis langer of korter door hem in- of uit te schuiven of door ventielen
afwisselend in te drukken. Daarmee verandert de toonhoogte. KNA heeft 5 trombonisten.
Trombonisten: Bart, Ben en Lia (tenortrombone) Frans van Driel en Gijs (bastrombone)

Euphonium/Baritonsectie

Voor een euphonium of bariton lijkt het of je sterk moet zijn en veel lucht moet
hebben. Dit is niet alleen het geval, het gaat om de manier waarop je blaast en daarbij handig gebruik
maakt van de vier of drie ventielen.
De sectie bestaat uit 6 spelers: Gerard Arts, Carolien, Marjo, Inge, Els en Toon (euphonium) 

Bassectie

De bastuba is het laagst klinkende koperen instrument. Er zijn ook hier veel verschillende soorten, maten en stemmingen. KNA heeft zowel Es als Bes gestemde bassen. De bassisten van KNA spelen met carnaval vaak sousafoon, dit instrument klinkt ook laag, maar wordt vaker gebruikt
voor jazz- (carnavals)muziek. Bij KNA zijn er 3 bassisten, een sterke groep voor het orkest.
Bassisten: Willem (esbas) Winfried en Jos (besbas)

Slagwerksectie

De slagwerksectie is misschien wel het belangrijkste van een orkest, want wat is nou goede muziek zonder een goede beat? Slagwerk is een algemene benaming voor alle grote en kleine instrumenten die achterin het orkest gebruikt worden. Bij KNA wordt onder andere gebruik gemaakt van de grotere instrumenten als buisklokken, xylofoon, pauken, grote trom, bekkens en drumstel. Ook de kleinere instrumenten voegen een hoop muzikaliteit toe aan het geheel, denk hierbij aan een triangel, beatring, tamboerijn, guiro, shakers, woodblocks en nog veel meer. 
Slagwerkers: Ruud, Natalia, Gerrit en Kees